Meatless Monday: Rijk gevulde minestronesoep

remy

Minestrone komt van het Italiaanse woord minestra. Dit betekend letterlijk “grote, dikke soep”. Iets gedetailleerder staat minestrone voor een “dikke groentesoep, gevuld met graan of deegwaren.”

Net al bij het Franse recept ratatouille, kent elke regio zijn eigen variant. Omdat het oorspronkelijk is ontstaan als voedsel voor de minder bedeelde mensen, heeft elke Italiaanse vrouw haar eigen recept.

Mijn favoriete recept voor minestronesoep is gebaseerd op een heel oude menukaart van een jaar of 20 geleden, toen mijn ouders een tijdje geabonneerd waren op zoiets als “elke week een recept per post”. Het is een rijk gevulde minestronesoep.

Dit recept is voor een flinke hoeveelheid soep, dus gebruik de grootste pan die je in huis hebt. Wat je overhoudt kan je invriezen.

dsc05168

Ingrediënten:

  • 10 tomaten
  • 1 courgette
  • 2 rode uien
  • 250 gram sperziebonen (vers of diepvries, maakt niet uit)
  • 50 gram erwtjes (diepvries of een klein blikje)
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 klein blikje kidneybonen
  • 1 klein blikje linzen
  • 4 groente- of tuinkruidenbouillon tabletten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • een paar handjes farfalle (strikjespasta, niet op de foto)

Tips voor kruiden:

  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • een snufje chilipoeder
  • peterselie
  • tijm
  • basilicum
  • knoflookpoeder (als je – zoals ik vaak – te lui bent om knoflook te snijden)

dsc05170

Hoe maak je het?

– Snijdt de tomaten in 8 stukken en kook ze in water, vul de pan ongeveer tot de helft.

– Snijdt ondertussen de uien, de knoflook en de courgette in stukjes

– Als het water met de tomaten kookt, voeg je alle groentebouillon-tabletten toe en wacht even tot ze zijn opgelost in het water

– Roer dan de tomatenpuree door de soep

– Voeg de stukjes ui, knoflook en courgette toe.  Ook de boontjes en de erwtjes mogen in de soep.

– Voeg de farfalle toe

– Giet de kikkererwten, kidneybonen en linzen af en voeg toe aan de soep

– Roer alles regelmatig goed door en breng aan de kook. Als de soep pruttelt, draai je het vuur lager. Als je te weinig water hebt, kun je nog water toevoegen.

– Voeg nu nog kruiden naar keuze toe. Zelf gebruik ik: zwarte peper, paprikapoeder, cayennepeper, een snufje chilipoeder, peterselie, tijm en basilicum. Roer de kruiden door de soep.

– Laat de soep nog zo’n 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje en roer af en toe even door

– Lekker met stokbrood met smeersels

Eet smakelijk!

De foto’s bij deze blog zijn door mijzelf gemaakt. Het plaatje van Remy komt van internet. Deze blog verscheen eerder op de WordPress die ik voor school maakte.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Maar wat eet jij dan?, Meatless Monday, Vegetarisch recept en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s